Cartografie · România

Autostrăzile României. Notițe din 1972

Între 1966 și 1970 „au început lucrările primei autostrăzi din țara noastră, care se desfășoară pe ruta BucureștiPitești. Această magistrală rutieră este situată în afara localităților și este formată din două căi de circulație unidirecționale, separate printr-o zonă mediană verde. Mai sînt prevăzute încă două benzi laterale de staționare. Prima cale de circulație pe această magistrală a fost pusă în funcțiune încă din anul 1970. Această magistrală, precum și cele ce urmează a fi construite, necesită pasaje de denivelare și alte lucrări de artă inginerească.

Pentru a se asigura condiții corespunzătoare traficului rutier spre litoralul Mării Negre, în anul 1967 a început construcția podului peste Dunăre, pentru autovehicule, la Giurgeni –Vadul Oii. Lucrarea a fost terminată și dată în folosință în decembrie 1970. Podul este prevăzut cu 4 benzi de circulație și două trotuare.

În perspectiva viitorilor ani se prevede ca principale drumuri naționale pe care are loc un trafic intens de mărfuri și călători să fie transformate în autostrăzi. În afara autostrăzii București – Pitești și București – Giurgeni urmează a fi construite altele noi. Printre lucrările cu proximă execuție menționăm prelungirea autostrăzii București – Pitești în sectorul Pitești – R. Vîlcea – Sibiu; de asemenea, prelungirea autostrăzii București – Slobozia – Giurgeni cu sectorul Vadul Oii – Constanța. Principala arteră care străbate Moldova de la nord la sud, precum și drumurile naționale ce leagă Capitala de orașele Craiova – Tr. Severin – Lugoj – Timișoara, drumul național Episcopia Bihorului – Cluj – Brașov – București, drumul național Nădlac – Arad – valea Mureșului ș.a. sînt în studiu pentru a deveni magistrale rutiere.

Harta transporturilor rutiere ale R. S. România

Dezvoltarea cu precădere a transportului auto constituie o tendință modernă. Ea se constată în majoritatea țărilor lumii.”

Extras din articolul Aspecte actuale ale geografiei transporturilor din țara noastră, de A. Herbst-Rădoi, Terra, an IV, nr. 2, 1972

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s