Cugetări · Viață științifică

Pentru Soveja

anuarul-soveja

„Student se cheamă cel care dorește să învețe.
Studentul adevărat trebuie așadar să ajungă un cât de mic cercetător (treapta întâi în ierarhia muncii științifice: cercetător, erudit, savant).
Trebuie, fiindcă se poate. În științele abstracte, e ceva mai greu să afli adevăruri noi; dar, în cele concrete, lucrul e destul de ușor; încercările de la seminarii sunt o dovadă pipăită: orice tânăr harnic poate culege oarecare material interesant pentru știință. În toate colțurile țării sunt mici probleme de cercetat și fiecare tânăr (chiar din anul întâiu sau al doilea) poate deveni un cercetător pe tărâmul științific.
Hotărârea întreagă stă însă în mâna celui ce pășește pragul Universității: „Profesorul propune, studentul dispune”.
De apucat se apucă mulți de lucru, dar câți merg până la capăt? Știință cu de-a sila nu se poate. Iată de ce nu cred să-m fi trecut pe sub ochi o generație de studenți, căreia să nu-i fi pus înainte următoare observare:
Valoarea unui tânăr (și în genere a oricărui om) se poate judeca nu atât după ceea ce face el din interes, cât mai ales după ceea ce face de la el, adică de bună voie.
Din practică, știu că numai acei tineri s-au arătat spornici în cariera lor, care și-au luat de bună voie unele lucrări suplimentare și le-au continuat chiar după ce datoria universitară fusese împlinită.
Se mai adaugă apoi și o altă observare. Cine devine un mic „cercetător” încă din anii studiilor Universitare, acela ajută nu numai știința, ci poate fi de mare folos și în latura practică a vieții.

Mai rămâne o întrebare: are un tânăr și putința materială să ducă la capăt lucrarea care-i place?
La această întrebare a căutat să răspundă „Soveja”. Mijloacele fiind acum din ce în ce mai lesne de aflat, nimeni nu va mai putea spune că i-a lipsit putința de a deveni „cercetător” pe tărâmul geografiei și al etnografiei. Material inedit poate aduna orișicine. Mai trebuie un singur lucru: puterea sufletească.

Noi, cei de azi, vă dorim spor la lucru.”

S. Mehedinți, 1938.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s