GIS / SIG și Informație Geografică · Open-source

Cum descarc date de pe OpenStreetMap? O (altă) soluție simplă

Multe din datele pe care le folosim în proiectele noastre GIS, mai ales când ne aflăm la început de drum, folosesc date gratuite. Sursa numărul 1 pentru obținerea unor astfel de date este de departe OpenStreetMap. Există extrem de multe posibilități de a descărca date de acolo. Enumerarea lor nu face obiectul acestei postări; în schimb, vreau să aduc în atenție o situație particulară, aceea în care ne dorim doar anumite elemente, puține la număr, precum câteva râuri, un sat, drumurile dintr-un oraș mic, etc.
Dacă m-ar fi interesat date de pe o suprafață mai mare, lucrurile erau destul de clare. Extrasele zilnice de pe download.geofabrik.de sunt în general potrivite pentru un astfel de demers. Ele nu mai sunt însă așa de grozave atunci când zona noastră de interes este mică pentru că ar trebui să sporim prelucrarea lor după descărcare (și eventual reproiectare).

În acest caz, o soluție extrem de utilă este API-ul Overpass Turbo – http://overpass-turbo.eu/ – care este o unealtă web de interogare cu scopul de a facilita accesul la datele OSM. Cum se face? Uite așa:

1. În primul rând, identificăm tag-urile elementele din OSM pe care dorim să le extragem. Să presupunem că dorim să obținem ulițele din satul buzoian Vernești. Dacă vom selecta în OSM, „map data”, atunci putem să vizualizăm toate tag-urile acestor ulițe. Acolo vedem că ele au un singur tag comun: highway=residential, pe care îl putem folosi cu încredere.

OverpassOSM

 

2. Intrăm pe http://overpass-turbo.eu/, unde definim zona de interes printr-un poligon (există un buton pentru asta pe bara verticală din partea stângă-sus a hărții web). După ce suntem mulțumiți cu poligonul ales, apăsăm pe butonul Wizard și scriem expresia pentru interogare.

OverpassOSM1

3. După ce aplicația va selecta elementele pentru care am realizat interogarea (presupunând că există cel puțin un element rezultat), le putem exporta folosind butonul dedicat Export, în formatul vectorial geoJSON, care este ar trebui să fie ușor de citit. Eu am folosit QGIS și nu am avut probleme cu asta. Din QGIS, îl putem converti apoi în alt format vectorial, dacă acest lucru ne convine mai mult.

OverpassOSM2

Asta este tot. Simplu și eficient.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s