Cartografie · Geografia de zi-cu-zi

Cartografie pentru mase – hărți etimologice

Trăim în epoca Google Earth și a inițiativelor precum „Mapping for Everyone”. Rețelele de socializare și blogurile au făcut ca interesul pentru metodele și cunoștințele geografice să crească considerabil. La un moment dat a fost la modă conceptul de neogeografie, de care a vorbit și colegul Marius Budileanu acum nu foarte mult timp. Deși poate termenul și-a mai pierdut din popularitate, cred că ceea ce desemnează el nu a dispărut, ci din contră, a crescut în anvergură.

Însă mai presus de toate rămâne cartografia. Hărțile continuă să ne fascineze și să ne provoace la gândire. Astăzi, oricine poate să producă hărți. Contează mai puțin detaliile tehnice sau respectarea unor norme de culori și layout. Important este ca mesajul să fie transmis corect, iar harta să aibă un prim impact puternic. Multe hărți nu se nasc din cercetări științifice, ci din pasiune sau din curiozitate. Despre cât de repede ajung ele apoi să circule, cu toții cred că ne putem da seama.

Un exemplu devenit celebru este harta europeană a castravetelui, comentată în urmă cu ceva timp de Frank Jacobs, căruia îi pare similară cu o altă hartă fictivă de cu totul alt calibru. Merită să mergeți să-i citiți articolul.

După castravete, au urmat berea, biserica (imaginea de mai jos), ananasul, ceaiul, portocala și probabil multe altele. Harta de bază pentru toate acestea a fost luată de aici.

european-word-origin-maps1__880
sursă: boredpanda.org

Aceste hărți, numite între timp etimologice, își au chiar propria pagină pe Reddit, unde au prins lipici și la utilizatori români.

AUg2H8s
sursă: reddit.com

Și pentru cei care credeau că mai mult nu se poate, un domn numit James Trimble a creat o aplicație care folosește traducerea de la Google ca să realizeze o hartă europeană a unui cuvânt ales de noi.

Am făcut un exercițiu cu „geografie” și a rezultat harta următoare.

et

Pentru Statele Unite au apărut imediat hărți similare pe tot felul de subiecte, precum cele de aici sau aici. Am minți dacă am spune că ele nu sunt interesante. Rămâne de văzut cum va evolua acest curent al cartografilor de ocazie și cum va reacționa cartografia profesioniștilor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s