Geografia de zi-cu-zi

Toată lumea în vagoane! Un joc geografic și feroviar.

Dar nu orice joc, ci unul realizat în jurul anului 1870. Un joc de societate care are la bază o călătorie cu Union Pacific Railroad. Abia se deschisese calea ferată între est și vest, că deja apăruse și un joc despre aceasta. Conform specialiștilor în antichități, ediția prezentată aici este destul de rară – detaliile despre anul exact al apariției și despre autor nu sunt cunoscute.

Jocul ne propune o călătorie pe o rută feroviară frumoasă, dar lungă, între New York și San Francisco. Traseul este alcătuit din patruzeci și cinci de căsuțe care pornesc de la „Depoul de Trenuri din New York” (1) și continuă până la „San Francisco, metropola Californiei” (45), ilustrând diverse etape ale călătoriei sau evenimente plăcute sau neplăcute care apar pe drum.

1.NY
Căsuța 1. Plecarea din New York

Mecanica jocului este aceeași cu cea din jocul Calu’ Mort, pentru cine îl cunoaște. Fiecare jucător pornește cu o sumă de bani, sau un anumit număr de jetoane. Chiar de la prima căsuță, pentru a putea urca în tren, aceștia trebuie să plătească 6 monezi (jetoane), iar pe drum, în funcție de evenimentele întâlnite, jucătorii vor face cheltuieli neprevăzute sau vor primi cadou anumite sume.

Între Omaha (14) și Fremont (22), trenul traversează un spațiu ceva mai periculos. Astfel, după ce trece prin zone stâncoase (15)…

15
Căsuța 15.

… trenul este atacat și nimicit de indieni (16) și jucătorii care nimeresc aici trebuie să reînceapă de la New York.

16
16. Atacul Indienilor

Jocul are și caracter educativ. În cazul anumitor destinații, hârtia cu regulamentul ne dă și câteva repere geografice, iar pe planșă ele sunt ilustrate întocmai. De pildă, jucătorii ajunși în Trukee (40) vor afla că aici, economia este bazată pe exploatarea lemnului și că așezarea are teatru, ziare și o populație de 2000 de locuitori.

40
Căsuța 40. Trukee

Câștigă jucătorul care ajunge primul la San Francisco (45). Ceea ce totuși nu e clar este ce se întâmplă la final cu banii, cei intrați în casă și cei încă deținuți de jucători. Regulamentul nu spune nimic în acest sens. Trecând totuși peste acest neajuns, ideea de a realiza un joc la foarte scurt timp după ce efectiv s-a dat în exploatare calea ferată New York – San Francisco este ceva ce numai americanii puteau face prin 1870. Astăzi, în 2013 ( sau, mâine-poimâne, 2014), un astfel de mijloc de popularizare pentru ceva precum o zonă turistică sau un obiectiv anume nu pare dificil de pus în practică, mai ales după ce deja tema a fost explorată recent. Jocurile cu substrat geografic au fost mereu apreciate și căutate.

Planșa de joc poate fi văzută aici.

Mai multe despre dezvoltarea căilor ferate în Statele Unite puteți afla urmărind hărțile pentru fiecare etapă, aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s