Hărți vechi · România

România în izvoare cartografice III – 1740 – Lieut. Geyer

A trecut o bună bucată de vreme de la ultima prezentare a unei hărți vechi aici, dar cea despre care va fi vorba în rândurile următoarele este una deosebită.

Titlul său complet este Mapa Particvlaris Transilvaniae Wie Selbes Anno 1729 Et 30 Vnter Gvbernodes Comandirenden Generalen Exe. Graffen Franz Pavl Von Wallis. Avf Das Neie Avfgenomen Vnd Avfgemesen Worden Mit Allen Remarqven / Geyer Lieut: f.

Harta a fost realizată de un anume locotenent Geyer și tipărită în anul 1740, după cum ne arată chiar semnătura sa de sub chenarul ce conține legenda și scara. Nu cunosc contextul în care a fost realizată harta și nici sursa datelor ilustrate. Harta în sine este extrem de diferită sub raport vizual față de celelalte realizări cartografice ale epocii.

În primul rând, design-ul este asemănător cu cel al hărților de secol XVI – nu neapărat în ceea ce privește simbolurile și reprezentarea reliefului cât mai ales în materie de culori.

mpt2

Autorul a ales să nu scrie toponime în dreptul așezărilor, ci să le numeroteze și să creeze două tabele masive de-a stânga și de-a dreapta hărții, unde să vedem ce reprezintă fiecare număr. Ideea în sine nu este neapărat rea, însă constatăm cu surprindere că în tabele, așezările nu sunt ordonate după număr, ci alfabetic, astfel încât, după 174 poate urma la fel de bine 23 sau 210, iar căutarea este extrem de greoaie datorită caligrafiei.

mpt1

Altfel, cartușul cu titlul se află în stânga-sus, legenda este dispusă central-inferior, iar în dreapta-jos este reprezentat un vârf stâncos la a cărui bază se află un portal. În dreptul acestuia stă un bărbat care ține în mâna stânga o suliță, iar în cea dreaptă un scut cu stema Transilvaniei. Deasupra acestei reprezentări stă scris Mons Homlos. Toponimul reapare pe hartă, în dreptul catenei de munți situată către Țara Românească, între Sibiu și Brașov. Spațiul nu-mi este familiar, astfel că nu știu la ce munți se referă harta și de ce sunt menționați în mod deosebit aici. Oricine deține informații suplimentare este rugat să ni le împărtășească.

mpt3

Harta este disponibilă spre consultare în colecția digitală a lui Bernhard Paul Moll, aici, de unde au fost preluate și capturile de ecran de mai sus.

Reclame

Un gând despre „România în izvoare cartografice III – 1740 – Lieut. Geyer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s