Geografia de zi-cu-zi · România

Conștiință națională și geografie

În Colecția Restituiri a editurii Etnologice a apărut acum 7 ani, o cărțulie de doar 46 de pagini ce conține lecția inaugurală a cursului de geografie de la Universitatea din Cluj-Napoca, ținută de profesorul George Vâlsan. Surprinzător, cartea încă se găsește astăzi în marile librării din capitală.f51289-George-Valsan-Constiinta-nationala-si-geografie

Retipărirea acestei lucrări a picat bine, în contextul în care discuțiile despre regionalizare, relațiile cu vecinii, unirea cu Basarabia și valorile românești se aud peste tot prin țară. Textul redactat prima dată în 1937 ne arată, printre altele, că de fapt, multe din aceste chestiuni au fost totdeauna de actualitate. Cei care sunt familiarizați cu opera lui Vâlsan vor recunoaște stilul inconfundabil al profesorului, care dezvăluie în această lecție inaugurală legăturile profunde dintre conștiința națională, geografie și educație.

Iată un extras:

Ce înseamnă a fi român? Înseamnă să mărturiseşti, prin chiar această numire, originea ta nobilă și mândria de a fi păstrat un astfel de nume. […] Înseamnă să locuieşti Ţara Românească, ţară pe care o forţare neîntreruptă de opt sute de ani a izbutit să o rotunjească puțin câte puțin până a adus-o în forma de astăzi, – cu munții, care sunt ai noştri, fiindcă noi le-am dat turmele de oi și doinele – cu dealurile care sunt ale noastre, fiindcă noi le-am împodobit cu grădini și vii și mănăstiri frumoase – cu câmpiile care sunt ale noastre, fiindcă noi le-am lucrat și desţelenit an de an, cu Dunărea care e a noastră, fiindcă noi i-am pus salbe de sate pe amândouă malurile şi noi i-am cercetat apele și ostroavele, – cu țărmul Mării, care e al nostru, fiindcă noi l-am deșteptat la viaţa pe care nu a mai a trăit-o din antichitate. 
A fi Român înseamnă a fi suferit sute de ani şi a se fi bucurat câteva clipe, a fi plâns atât, încât și cântecele să pară că plâng, a fi văzut neîncetat distruse începuturile de cultură mai înaltă și totuşi a le fi început din nou, a fi fost jefuit fără milă și de toţi sălbaticii și cu toate acestea, în vremuri de liniște a fi dăruit prisos de hrană materială și sufletească vecinilor și chiar popoarelor mai depărtate, a fi fost totdeauna izbit în clipele sfinte ale încercărilor de unire națională, și cu toate acestea a fi ocrotit totdeauna începuturile de acest fel ale popoarelor din jur, a fi fost darnici în sărăcie și mărinimoși la izbândă. A fi Român înseamnă a fi păstrat tenacitatea neamului nostru, acea vitalitate misterioasă şi nesecată, care s-a putut îndoi, dar niciodată nu s-a frânt […]
Şi mai ales a fi Român înseamnă a avea credinţa că toate aceste însușiri bune ale neamului nostru, pe care le putem arăta cu cinste oricui, nu a avut încă răgazul să se desfăşoare în deplinătatea lor, dar că, în numele lor, avem dreptul să cerem libertatea de a le duce la desăvârșire, nu numai pentru gloria noastră, ci şi pentru binele lumii întregi”. (pp.21-22)

Cartea se afla la mine în bibliotecă de mai mulți ani, însă mi-am readus aminte de ea acum o săptămână, când, într-o plimbare neplanificată printr-un cimitir sătesc buzoian, am găsit următoarea inscripție pe un monument al Eroilor:

RoMare

PĂSTRAȚI-O PRIN CREDINȚĂ, MUNCĂ ȘI JERTFĂ

Reclame

Un gând despre „Conștiință națională și geografie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s