Hărți vechi · România

Liniile de tramvaie din București în 1927

Am parcurs multe ghiduri ale transportului în comun, din București sau de aiurea. Și deși rar am probleme în a-mi închipui mental traseele, nimic nu poate înlocui o hartă. Deși nu iese cu nimic în evidență din punct de vedere tehnic sau estetic, harta următoare își îndeplinește rostul cu succes. În plin program de electrificare și prelungire a liniilor spre periferie, capitala deținea în 1927 o rețea extinsă de tramvaie.

Mai exact, Bucureștii aveau 111,1 km de linie de tramvai, dintre care cca. 10 km erau deserviți de vagoane cu tracțiune animală. Harta ilustrează atât liniile existente, cât și cele în construcție. În afară de acest lucru, sunt reprezentate toate stațiile din oraș, fapt important pentru studierea oiconimiei minore și odonimiei orașului. Nu sunt uitate nici depourile, numite aici depozite. Cu ajutorul hărții, rostul unor depouri azi desființate, precum Șerban Vodă sau Teilor poate fi înțeles mai ușor.

Hartă tramvaie 1927

Harta este inclusă în cartea Societatea Comunală a Tramvaielor la 31 decembrie 1927, apărută când s-au împlinit 19 ani de existență și 15 ani de exploatare a societății. Despre tramvaiul bucureștean puteți afla mai multe lucruri citind acest material. Pentru cei mai pasionați, recomand cartea prezentată pe scurt aici și desigur, forumurile dedicate, deși comunitatea iubitorilor de transport în comun pare astăzi mai fragmentată ca niciodată.

Reclame

2 gânduri despre „Liniile de tramvaie din București în 1927

  1. Salve! Vezi ca am sters materialul cu depoul Serban Voda. O fotografie cu hala abandonata este si pe Arhiva de Geografie, articol „Pe dealurile Bucurestiului”. Daca vrei, iti pun la dispozitie toate fotografiile (si textul eventual).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s