Cartografie · GIS / SIG și Informație Geografică · Open-source

QGIS: densitatea prin grid hexagonal

Hărțile de densitate pot fi reprezentate în multe feluri. O abordare mai puțin comună, dar deosebit de interesantă este cea prin grid-uri hexagonale. Aceasta se poate realiza cu ușurință în Quantum GIS. Pentru exemplificare, vom folosi versiunea 1.8.0. Lisboa.

1. Încărcați vectorul punct.

Eu am folosit localitățile din județul Buzău, disponibile pe geo-spatial.org, aici.

2. Instalați plugin-ul mmqgis din repository-uri.

Pentru versiunile mai vechi de Quantum GIS, este probabil ca depozitul (repository) în care se află plugin-ul necesar să nu fie adăugat implicit. Dacă depozitul se află deja în listă, puteți sări peste explicațiile următoare. Pentru a-l adăuga, vom deschide meniul Plugins > Fetch Python Plugins

Figura 1. Accesarea opțiunilor pentru plugin-uri.

Așteptăm ca programul să facă verificarea tuturor depozitelor.

Figura 2. Actualizarea automată a depozitelor.

După ce verificarea este finalizată, vor apărea toate plugin-urile instalate, instalabile sau actualizabile. Numărul și diversitatea lor sunt copleșitoare, semn că există o comunitate preocupată. Ar fi bine să afișăm și plugin-urile experimentale. Acest lucru se face ușor din tab-ul Options și bifarea opțiunii Show all plugins, even those marked as experimental.

Figura 3. Afișarea plugin-urilor experimentale.

Acum, să adăugăm un nou depozit, din tab-ulRepositories > Add.

Figura 4. Adăugarea unui nou depozit

Pentru a instala plugin-ul necesar demersului de față, avem nevoie de depozitul QGIS Contributed Repository. Completeți cele două câmpuri conform imaginii de mai jos, apoi OK.

Figura 5. Adăugarea datelor depozitului QGIS Contributed

Înapoi în tab-ul Plugins, vom căuta după nume plugin-ul mmqgis (1). Îl selectăm (2) și îl instalăm (3). Pe calculatorul unde s-a realizat captura din figura 6, mmqgis este deja instalat.

Figura 6. Găsirea și instalarea plugin-ului mmqgis.

3. Creați un grid hexagonal folosind mmqgis

În meniul Plugins > mmqgis > Create > Create Grid Layer.

Figura 7. Accesarea plugin-ului mmqgis

Primul lucru, alegem locul de salvare a fișierului ce va rezulta (1). Alegem Hexagon (polygon) (2). Pentru ca rezultatul să fie unul relevant, trebuie ca după încărcare să afișăm fișierul vectorial pe întreaga suprafață a spațiului de lucru în QGIS, adică Zoom to Layer Extent. În funcție de dorința fiecăruia, valorile din câmpurile H și V se pot mări sau micșora. Datorită faptului că lucrăm la o scară relativ mică, am introdus valori crescute față de cele implicite.

Figura 8. Realizarea unui grid hexagonal

În funcție de calculatorul fiecăruia, procesul va dura un anumit timp, la sfârșitul căruia ni se va cere proiecția gridului ce va fi adăugat. Rezultatul va arăta ca un fagure de miere.

4. Rulați analiza points per polygon.

Următorul pas este să vedem câte localități se află în fiecare hexagon. Meniu Vector > Analysis Tools > Points in Polygon.

Figura 9. Puncte în poligon

Avem grijă că vectorii să fie selectați corect  și alegem din nou calea de salvare a vectorului rezultant. Rulăm apoi procesul. Va apărea probabil un dialog în care se spune că proiecțiile nu sunt conforme. Îl putem însă ignora, iar rezultatul nu va avea de suferit. La sfârșit iarăși vom fi solicitați să introducem proiecția.

Figura 10. Opțiuni pentru puncte în poligon

Rezultatul va fi tot un fagure, pe care îl putem personaliza prin schimbarea simbologiei.  După vreo zece minute de ajustări minime doar în Quantum GIS, am ajuns la rezultatul de mai jos.

Figura 11. Densitatea așezărilor în județul Buzău (2012)
Reclame

Un gând despre „QGIS: densitatea prin grid hexagonal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s