Viață științifică

Întoarcerea la valori

Reconstrucția post-1989, în unele privințe, eu cred că abia a început. Geografia umană românească a fost, din mai multe puncte de vedere, ținută în loc de fostul regim și acum se află cu mulți ani în spatele țărilor din Occident. Mai grav, zic eu, este că ne confruntăm exact cu acele probleme despre care scriau geografii în prima jumătate a secolului XX (vezi lucrările teoretice ale lui S. Mehedinți sau Ion Conea).

Cu ajutorul lui Dumnezeu, au început să apară tineri care să iubească atât cartea, cât și spațiul geografic românesc și care, cel puțin din punctul meu de vedere, nu sunt cu nimic mai prejos de cei din străinătate. Geografia umană de la noi, în cea mai mare parte acaparată de metodele cantitative, are acum șansa să se reînnoiască, să ajute la rezolvarea unor probleme atât noi cât și vechi, și să aibă un dialog mai consistent cu alte științe (vezi demersuri precum Geografia mentală).

Din această categorie de tineri pasionați face parte și colegul și prietenul meu, Ionuț Cruceru, geograf polivalent și vecin de zonă de cercetare, care nu de multă vreme a început să se exprime și în spațiul virtual, prin intermediul blogului Întoarcerea la valori.

Colegul Cruceru continuă întrucâtva preocupările de geografie istorică care i-au animat pe practicienii săi din Școala lui Simion Mehedinți – continuitatea locuirii în spațiul românesc, raporturile sociale și economice dintre provinciile istorice, toponimia și geografia istorică a Carpaților – însă nu se limitează la acestea. Conținutul blogului său caută să întărească titlul: întoarcerea la valori, abordând subiecte ce merg de la geografie istorică la paleografie, de la toponimie la istorie locală, începând cu antichitatea și până la Regatul României.

Așadar, dacă vă regăsiți oriunde în rândurile de mai sus, vă recomand cu căldură să-i călcați pragul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s