Geografie istorică · Hărți vechi

Căutarea toponimelor dispărute: un posibil demers

Motivație

Foarte des, sunt pus în situația de a căuta toponime dispărute, sau foarte puțin spre deloc cunoscute de mine.  De multe ori, identificarea și localizarea acestora se constituie în sine într-o cercetare laborioasă. Alteori însă, răspunsul este simplu și căutarea nu necesită foarte mult timp.

Îmi propun să ilustrez o modalitate la îndemâna oricui de a căuta toponime. Plec de la premisa că, de obicei, ajungem să ne interesăm de toponime indirect, datorită altei probleme pe care vrem să o rezolvăm. Și la fel de des, simpla localizare a acestora poate însemna soluționarea acelei problemei. Mă adresez aici studenților geografi, istorici, dar și a altor persoane – non-geograf – interesate.

Se dă, deci, următoarea situație:

Am găsit undeva o referință despre o biserică construită în 1840 și reparată în 1895, situată într-un sat numit Râncezi. Vreau o dovadă că această biserică încă era în picioare la începutul secolului al XX-lea. Cu alte cuvinte, pornesc de la un sat necunoscut și de la o biserică despre care nu am informații mai noi de acum două secole.

De unde să încep?

Partea I – Toponimul

Înainte de toate, trebuie să identific și să localizez satul cu pricina și să văd dacă acesta în sine mai exista la începutul secolului al XX-lea. Cel mai simplu mod de a căuta un toponim mai puțin cunoscut este saitul: www.geonames.org. Aici se află o bază de date geografică ce cuprinde milioane de toponime din toată lumea: oiconime, hidronime, odonime, morfonime, oronime și altele. Toată această bază de date se poate descărca zilnic, asemănător cu OpenStreetMap. Toponimele sunt împărțite pe state. România are astăzi, 9 ianuarie 2012, un fișier .zip cu o dimensiune de 623KB.

Din start apare întrebarea, cât de corectă poate fi baza de date de la Geonames.org? Cantitativ este greu de apreciat, dar dacă o veți folosi, veți constata că este destul de detaliată și nu veți întâlni greșeli grosolane. Pentru situații precum cea imaginată de mine, este chiar o alegere excelentă.

După ce am introdus termenul de căutare, am descoperit că satul Râncezi a fost sau este un alt nume pentru satul Nucșoara de Jos. De asemenea, aflu că este încă populat, ceea ce este încurajator pentru mica mea cercetare.

Totuși, unde se află acest sat? Știu un sat Nucșoara undeva în Argeș și mai țin minte unul din vacanțele mele din copilărie, în Prahova. Poate mai sunt și altele.  Pentru a afla, nimic mai simplu, clic pe toponim.

Se pare că este vorba de satul Nucșoara de Jos din județul Prahova. Mi-l aduc acum aminte bine. Treceam prin el pe drum către Starchiojd. Dar nu ne-am oprit niciodată în el, așa că nu mi-e cunoscută nicio biserică acolo.  Mă repliez. Geonames a rezolvat prima mea problemă. În caz că aș avea nevoie, tot aici pot găsi și alte toponime de toate tipurile din apropierea satului căutat, după cum se vede și în legenda din partea stângă. Saitul este intuitiv, așa că nu mai insist în a-l prezenta.

Revenind la Nucșoara, un detaliu interesant ar fi de aflat când anume și din ce cauză și-a schimbat denumirea din Râncezi.

Din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (1998) aflăm semnificația cuvântului: RẤNCED, -Ă, râncezi, -de, adj. (Despre materii grase) Cu gust și miros neplăcut din cauza alterării; care a suferit procesul de râncezire; râncezit. Cu alte cuvinte, un toponim care ar putea deriva dintr-o poreclă sau o calificare. Astfel de toponime nu puteau fi schimbate decât prin intervenție oficială. În cazul de care ne ocupăm, Râncezi a devenit Nucșoara de Jos în urma decretului nr. 799 / 1964.

Partea II – Biserica

În regulă. Am aflat unde este satul. Să vedem dacă avea biserică la începutul secolului al XX-lea. Pentru acest lucru avem la dispoziție o sumedenie de surse diverse pe care le putem consulta. Recomandat este să alegem două, dacă se poate diferite ca tip (dicționar și hartă, anuar și arhivă, hartă și ieșire pe teren, etc). Eu voi folosi doar una, care îmi este de încredere, și anume hărțile austriece din cea de-a treia campanie de măsurători topografice (Neue Aufnahme), apărute în 1910, disponibile de aproape șase ani pe geo-spatial.org, unde sunt georeferențiate și disponibile prin intermediul unor servicii geospaţiale standard. Harta este extrem de detaliată pentru scara la care este realizată și o recomand oricui este interesat de materiale cartografice de calitate pentru prima parte a secolului trecut.

Eu o voi accesa doar pentru o simplă consultație. Nu vreau să o descarc. În acest caz, pot folosi serviciul de hărți al geo-spatial.org, disponibil la adresa: http://earth.unibuc.ro/harti/, unde încarc stratul cu hărți austriece (1910).

Se pare că la începutul secolului al XX-lea, satul Râncezi avea biserică, precum și Nucșoara, la nord de acesta. Informația poate fi verificată apelând la Dicționarul Statistic sau la Anuarele bisericești.

Iată că astfel am ajuns la finalul micul meu demers. Situația dată a fost un exemplu prin care am ținut să ilustrez o metodă simplă de a căuta toponime despre care nu știm mare lucru. Sunt conștient că situația dată a fost una de dificultate mică, dar aici m-am adresat cu precădere celor care nu experiență în astfel de demersuri, precum studenții sau non-geografii.

Ce se întâmplă când căutăm un toponim  care ne dă și mai multe bătăi de cap și Geonames.org se dovedește nefolositor? Există destule posibilități, dar despre acestea, poate cu altă ocazie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s