Hărți vechi · România

Carte der Europæischen Türkey in XXI Blättern, Viena 1829

Harta a fost realizată de ofițerul austriac Franz von Weiss (1791-1858) și tipărită la Viena, în anul 1829, în douăzeci și una de foi, cu titlul Carte der Europaeischen Türkey nebst einen theile von Kleinasien, la scara 1:563.000. A fost re-editată în 200 de copii în 1854 de către maiorul Thomas Best Jervis  pentru a putea fi folosită de către armata engleză în Războiul Crimeii.

Există o serie de controverse privind similitudinea dintre această hartă și cea a lui Pierre Lapie din 1822, pe care o voi prezenta, sper cu altă ocazie.

Harta lui Weiss acoperă Europa Central-estică, Europa de Sud-Est și Anatolia de Est. Muntenia, Oltenia, Moldova, Basarabia, Dobrogea și Banatul românesc sunt cuprinse în întregime. Transilvania este însă cuprinsă doar parțial, la est de Mureș și de Someșul Mic, până la Dej, apoi la sud de Someșul Mare.

După cum se poate vedea și în fragmentul de mai sus, harta este destul de bogată în detalii privind rețeaua hidrografică, căile de comunicații, așezările umane, dar și din punct de vedere toponimic.

Pentru toți cei care vor să o consulte sau utilizeze, indiferent de motiv, harta este disponibilă gratuit, în întregime, aici.

Actualizare: link-ul nu mai funcționează.

Reclame

5 gânduri despre „Carte der Europæischen Türkey in XXI Blättern, Viena 1829

    1. Din păcate, cu excepția a vreo două foi de prin Asia Mică, harta nu mai este disponibilă online. Dacă reapare, voi actualiza această pagină.

        1. Nu am descărcat-o atunci. Și totuși, anul trecut, cineva din afară mi-a arătat de unde o pot obține. Trebuie să aduc și pagina asta la zi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s