Hărți vechi · România

Hărți și planuri ale Bucureștilor

Bucureștii sunt studiați în prezent de foarte multe categorii de specialiști: geografi, istorici, arhitecți, sociologi, ingineri, biologi și alții. La aceștia se adaugă cei înscriși în noul curent  al cercetătorilor de ocazie, al nespecialiștilor, adică cei ce sunt doar pasionați sau atrași de provocarea unei cercetări individuale, fără a ști însă dacă ceea ce fac este sociologie urbană, istoria artei, geografie istorică, topoclimatologie, urbanonimie, antropologie urbană, cartografie istorică sau geografia transporturilor.

Cu toate acestea, cei mai mulți din cei care se angajează în astfel de studii folosesc materiale cartografice pentru documentări și culegere de informații. Specialiștii (dar și unii nespecialiști mai ambițioși) merg mai departe și compară elemente spațiale de pe mai multe hărți spre a le afla dinamica. Indiferent de scop, motivație sau pricepere, un lucru este cert.  Metoda cartografică este o metodă de bază a geografiei. Să nu uităm, că geografii erau cunoscuți prin tradiție, ca fiind cei care făceau hărți.

Odată cu explozia fenomenului internet și apariția aparatelor de transformare a informației din analog în digital, acestea două coroborate cu degradarea continuă care caracterizează orașul București de mai mult timp,  a început să ia amploare interesul pentru oraș, de obicei declarat ca interes pentru istoria lui, deși cu siguranță nu putem vorbi doar de istorie. Sau doar de urbanism. Sau doar de arhitectură.

Studiile și cercetările întreprinse au profitat din plin de tot ceea ce s-a scris referitor la Bucureștii de altădată, însă lucrurile au ajuns la un alt nivel atunci când au început să fie folosite materiale cartografice. Puține orașe românești s-au bucurat de o atenție așa de mare precum București. Nu este greșită afirmația că, dacă avem nevoie de hărți și planuri vechi, capitala nu stă deloc rău, deși dacă dorim ceva mai devreme de secolul al XIX-lea, situația se cam schimbă. De-a lungul ultimilor ani, au apărut cercetări întregi dedicate problemei documentelor cartografice ale Bucureștilor.

Totuși, care este baza cartografică de care discutăm? Ce hărți și planuri putem folosi în studiile noastre sau dacă pur și simplu dorim să aflăm o informație?

Voi încerca să realizez o listă cu toate materialele cartografice în legătură cu București. Completările vor fi binevenite.

Va urma…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s